Sayfalar

Sayfalar

YÖRESEL YEMEKLER 2

                                          KIRŞEHİR'İN YÖRESEL TATLILARI 




Ahi Helvası

Şeker, bir su bardağı su ve pekmez karıştırılıp ateşe konur. Bir taşım kaynatılır, tencerenin ateşi, şurubu kaynatmayacak kadar kısılır. Ayrı bir tencerde yağ ile un az ateşte hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Ardından sıcak şurup tencereye ilave edilir. Hafif ateşte karıştırılarak biraz pişirilir, tencerenin kapağı kapatılır, 3-4 dakika bekletilir. Kaşıkla şekillendirilerek tabağa servis edilir. Üzerine ceviz eklenir.




Höşmerim

Bir bardak şeker, pişen höşmerimin üzerine yavaş yavaş gezdirilerek karıştırmaya devam edilir. Bardakta az bir miktar şeker bırakılır. Höşmerim karıştırılıp kıvam verilirken kalan şeker de ilave edilir. Helva kıvamına gelen höşmerim servis tepsisine güzelce yayılır. Tepsinin üzerine şekeri ve ceviz içi (badem içi, kayısı içi de olabilir) gezdirilir. Höşmerim sunulmaya hazırdır.




Pelte

Un ile pekmez iyice karıştırılır. Su ve bir miktar süt ilave edilerek ateşe konur. Normal koyuluk seviyesine gelinceye kadar hiç durmadan karıştırılarak pişirilir. Topaklanmamasına dikkat edilmelidir. Kaynayınca gül şekli gibi patlamaya başlar. Tabaklara alınır. Piştikten sonra ezilmiş ceviz içi katılır, sıcak yenecekse üzerine tereyağı dökülür. Soğuk yenecekse, tepsilere dökülerek soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra dilim dilim kesilerek servis yapılır.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder